2010. október 23., szombat

A türelem rózsája


Egy halom száraz föld. Kiöntve a kert közepére, mintha ott lenne a helye… Mindenki látja, hisz direkt úgy lett kiszórva. „Lássátok! Száraz föld.” Mindenki kerüli, mert elcsúfítja a környezetet. Pedig a kert gyönyörű. A benne élő állatok és növények egészségesek, szépek, de mi hasznuk… Senki nem nézi meg őket. Ki volt az, és mi célból ontott egy halom száraz földet a gyönyörű kert közepébe? Így lehet bármily szép is… mégis magányos. De nem csak, hogy magányos… hiszen egyetlen célja van az életben mindnek. Gyönyörködtetni az embert. De már ez a cél is elhervadt, már nincs miért szépnek lenni, már nem kell a húsos szirom, sem a puha tollak. Hanem az a száraz föld… elront mindent!

Álom szállt le az éjjeli égből, s egy fiú állt meg a hant előtt. Szerette a kertet, benne minden csodájával. Nehéz volt látnia, milyen elhagyatott lett. De szerette a földet is. A magányos földet, ami nem volt ott minden kertben. Képtelen lett volna elhurcolni, ki az út mellé, hogy többé ne rondítson. Ezért inkább leguggolt. Rátette a kezét és szemét lehunyva dúdolt magában egy titkos szózatot. Megkötötte háláját a magánnyal, majd egy pillanat alatt fényes csillogással a földbe zuhant.

Egy halom föld. Kiöntve a kert közepére, mintha ott lenne a helye… Mindenki látja, hiszen direkt úgy lett kiszórva. Azonban ez a föld gyönyörű. Nedves és tápanyagban gazdag, tökéletes talaj. Ki tudja hogyan, de egy hajtás bújt ki a földből. Fejét a nap felé billentve növekedni kezdett. Először apró volt, vékonyka szárral, bizonytalan tartással, de ahogy az idő telt, megerősödött. Vörös szirmai messziről hívogatták az embert, hogy csodájára járjanak. Erős, kebles levelei, védő tövisei színben gazdagok. Immár a kert sem volt olyan elhagyatott, mint régen. Játak az emberek, megérintették őket, beszéltek hozzájuk, de mégis… Ha éjjelente felkelt a Hold, a kertnek csak egy csodálója maradt. A fiú, ki összekötötte fényét a magánnyal, hogy végül letelepedjen egy helyen… ahol ő nagyon szeretett lenni.

Mit jelent a türelem rózsája?
Miért kéne türelmesnek lennem?
Hogy tudhatnék meg bármit is?
Hol van a rózsám?

Nincsenek megjegyzések: